Tavuk Dolma
Belki de adada bulunduğunuz süre boyunca en çok yiyeceğiniz Kıbrıs yemeğidir. Adı üstünde tavuktan yapılan dolmadır. Dolgu kısmında ise mantar, beşamel sos ve kaşar peyniri olmazsa olmazıdır. Neredeyse bütün restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet, adadan gittiğiniz zaman en çok özleyeceğiniz yemeklerden biri olacaktır.
Çakisdez
Kıbrıs’a özgü bir yeşil zeytindir. Zeytin kırıldıktan ve suda bekletildikten sonra kekik, sarımsak ve limonla salamura edilir. Asıl lezzetini verense golyandro tohumuyla (kişniş) servis edilmesidir. Hatta o kadar ünlü ve lezzetlidir ki her sene Eylül ayının son haftasında Kalkanlı’da Çakisdez Festivali yapılır.
Samarella
Bol tuzlu ve bol kekikli keçi etinin, yaz aylarında çam yaprakları arasında kurutulmasıyla elde edilen bir Kıbrıs mezesidir Samarella. Çam yaprakları ete bir aroma katarken, hem de kurutulma esnasında eti sineklerden korur. Tuz da etin daha güzel pişmesini sağlar. Yapım aşaması oldukça zahmetli olan bu lezzet genelde konyakla birlikte tüketilir.
Bikla
Bikla, Kıbrıs’a özel bir sostur. İçinde turşu, yumurta ve çeşitli baharatlar vardır. En çok sandviçte, üstüne dökülerek ve kebabın yanında tüketilir.
Hırsız (Küp) Kebabı
Kıbrıs’ın uzun yıllar öncesi yoksulluk zamanında, zenginlerin sürülerinden çalınan koyunların pişirilmesiyle ismini kazanmıştır. Hikayeye göre, çalınan koyun boğulur, derisi toprağın altına gömülür, bir çukur kazılır, et içinde pişmeye bırakılır ve üstü güzelce kapatılır. Buradaki amaç zaptiyelerin eti, dolayısıyla çalınan kuzuyu fark etmemesidir. Bu yöntem, köylüyü yakalanmaktan korurken, bir yandan da lezzetli bir et yemesine olanak tanır.
Lalangı
Kıbrıs’ın en özel yemeklerinden biridir. Haşlanmış tavşan etinin, hamurun arasına koyulup kızartılmasıyla elde edilir. Kıbrıs’ta her restaurantta bulamayabilirsiniz ama birçok ev yemeği yapan restoran özel istek üzerine lalangı yapabilir. Birkaç gün öncesinden arayıp lalangı yemeye geleceğinizi haber verirseniz bu eşsiz lezzeti tadabilirsiniz.
Çiçek Dolması
Çiçek dolması Kıbrıslıların sık kullandığı tarifler arasında yer almaktadır. Yaz mevsimi geldiğinde yörede yaşayan halk, içlerini ferahlatmak için zeytinyağlı yiyecekleri listelerine alıyor. Bunlardan biri de çiçek dolması.
Magarina Bulli
Kıbrıs’a özgü tavuklu makarnadır. Magarina makarna, bulli tavuk anlamına gelir. Ziyaretçilerin İtalya’da bile böylesini yemedik dediği türden makarnalara sahiptir. Hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz
Ceviz Macunu
Bu macun geleneksel lezzetler kategorisinde iyi bir sıralamada. Eskiden Kıbrıslılar misafirlerini bu tatlıyla karşılardı. Bir tabağın içerisinde sunulan küçük ceviz toplarının yanında bir bardak da su ikram edilirmiş. İncir reçeline benzeyen cevizli toplar isteğe göre o suya sokulup yeniyormuş.
Hellim Peyniri
Koyun ve keçi sütü ile yapılan hellim, çeşitli yemeklerin, salataların, tatlıların içerisinde kullanıldığı gibi kahvaltıların da vazgeçilmezidir. Her gün yeseniz de bıkmayacağınız lezzetlerden birisi kendisi.
Gullurikya
Gullurikya bir yemek değil; ancak yörenin bir hayli meşhur tatlılarından biri. Un, su ve keçiboynuzu ya da harnup olarak bildiğimiz pekmez ile yapılıyor. Tadı ise alışkın olduğumuz pek çok tatlıdan oldukça farklı; ancak endişe etmeyin oldukça lezzetli. Ayrıca tatlı ada mutfağının da en eski tatlarından biri olarak biliniyor. Faydasını saymakla bitiremeyeceğimiz keçiboynuzu pekmezini bolca barındırması nedeniyle de gullurikyayı şifa niyetine de olsa denemenizde fayda var.
Kolakas
Kolakas, gölevez de denilen, Kıbrıs’ta çok sevilen, patatese çok benzeyen bir bitkidir. Bir adedi 4-5 kiloyu bulabilir. Kolakas yemeği de tavuklusu ve etlisi olan bir ev yemeğidir. Çok hafif bir yemek olan kolakas, çok farklı bir lezzete sahiptir.
Şeftali Kebabı
Koyun ya da keçi eti ile yapılır ve köfte şekli verilerek ızgarada kızartılır. Kıbrıs’ın en ünlü kebabıdır. Şeftali Kebabının hikayesi aslında basit bir kelime oyununa dayanıyor. Orijinal ismi Şef Ali Kebabı olan yemek, zamanla söylene söylene Şeftali Kebabı şeklini almıştır.
Mücendra Pilavı
Kıbrıs'ın hayır diyemeyeceğiniz yemeklerinden biri olan mücendra pilavının malzemeleri soğan, pirinç ve yeşil mercimekten oluşuyor. Yeşil mercimek ve pirincin ne kadar yakıştığına tanık olacağınız bu yemek aynı zamanda oldukça besleyici bir değere sahip. Yapımı oldukça basit olan pilavı dilerseniz kendiniz evde yapmayı da deneyebilirsiniz. Mücandra pilavı Kıbrıs'ta şehriyeli pirinç pilavı ve bulgur pilavının yanı sıra en çok tüketilen yemeklerden biri olarak ön plana çıkıyor.
Molehiya
Molehiya, bizdeki nane yapraklarıyla hemen hemen aynı görüntüye sahip bir bitki. Araplara özgü bir yemeğin ana malzemesi olan molehiya, Kıbrıslılar tarafından farklı şekilde yorumlanmış. Yapraklar kuzu etiyle kullanılarak adaya özgü bir yemek haline getirilmiş.
Piruhi
Mantıya çok benzeyen Piruhi, un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı ve cevizden yapılan hamur yoğunluklu, ağır bir yemek. Osmanlı mutfağına ait olmasına rağmen Kıbrıs’ta çok tüketilen yiyeceklerden biri olmuş. Öyle ki, adını Kıbrıs mantısı olarak söylediğinizde de size neredeyse her restoranda servis ediyorlar.
Kıbrıs Köftesi
Köfte ve patatesin muhteşem bir ikili olduğu konusunda hemfikirsek eğer Kıbrıs köftesine karşı koymanız imkansız diyebiliriz. Çünkü bol patates ve kıymadan yapılan bu lezzet bu ikilinin asla ayrılmaması gerektiğinin bir kanıtıdır adeta. Yapımı da oldukça kolay olan köfte, son dönemlerde ülkemizdeki restoranlarda da sıklıkla karşılaşabildiğimiz bir lezzet aslında. Ancak biz yine de bu tadı bir de yerinde denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.