Kıbrıs'ta Doğal Güzellikler
Akdeniz’in doğası, Alagadi plajı, denizi, güneşi, bitkileri, hayvanları, sahillerindeki caretta carettaları, Altın plajın yuvalama alanı olduğu dev kaplumbağaları kısacası harika bir biyoçeşitlilik ve bunların tamamının buluştuğu yer Kıbrıs
Pr, 10 Eyl 2020
Akdeniz Cümbüşüne Şahitlik Edin
Akdeniz’in doğası, Alagadi plajı, denizi, güneşi, bitkileri, hayvanları, sahillerindeki caretta carettaları, Altın plajın yuvalama alanı olduğu dev kaplumbağaları kısacası harika bir biyoçeşitlilik ve bunların tamamının buluştuğu yer Kuzey Kıbrıs, Akdeniz cümbüşüne ev sahipliği yaparken bu mucizeye şahitlik etmek isteyenlerinde adresi. Doğanın döngüsü karınlarını doyurmak için diğerlerini kovalayan avcı kuşlar doğan, şahin, kartal ve atmaca dışında onlara bir öğün yemeği olmamak için kaçan yüzlerce farklı kuşu izlemek için size gerekli olan tek şey bir dürbün. Kuşların göç yolu üzerindeki Kuzey Kıbrıs’ta gökyüzünü izlerken nefes alamayacaksınız. Gökyüzü kadar toprağın üzerinde de sürekli devam eden başka yaşamlar var, küçük ev kartalları, kırlangıçlar ve diğerleri ya bir zeytin ağacı ya bir meşe ya bir kilise ya da bir katedralin veya caminin avlusunda dinlenirken sizi karşılar. Bin beş yüzün üzerinde bitki türünün olduğu bilinen Kuzey Kıbrıs’ta yeşil şehri bir çarşaf gibi sarıyor, Gazimağusa’da dini bir mekanın bahçesindeki M.S.1220 yılında dikilen bir incir ağacı aynı bir çam gibi tüm heybeti ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Alevkaya ve Girne dağlarının eteklerinde can bulan yakut kırmızısı medoş laleler ve gözleri şenlendiren orkideler neşe saçarken o meşhur Kıbrıs eşekleri el değmemiş Karpaz yerleşkesinde özgürce salınıyor.
Kıbrıs’ın En Eski Yerleşim Alanı Petra Tou Limnidi Adası
Lefke’de yer alan Vouni Sarayından görülen Petra Tou Limnidi Adası Kıbrıs’ın eski yerleşim alanı, ada Yeşilırmak Kayalığı olarak da anılır. Vouni Sarayını gün yüzüne çıkarak kazılarda ortaya çıkan Cilalı Taş dönemine ait sanat eserleri görülmeden geçilemez eserler. Lefke gibi Kıbrıs'ın bir çok bölgeyi incelemek isterseniz Kıbrıs'ın Bölgeleri adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
2000 Yıllık İhracat Ürünü Harnup
M.S. 1. yüzyılda yetiştirilmeye başlanan harnup ya da halk arasında söylenen ismi ile keçiboynuzu Orta Çağdaki İngiliz egemenliğinden bu yana ihracatı yapılan bir ürün.
Arkeoloji Ve Doğa Tarihi Müzesine Uğramadan Olmaz
Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret ettiyseniz öncelikle uğramanız gereken yer Arkeoloji ve Doğa tarihi müzesi olmalı. Minyon site 1979 yılında yapılan restorasyon sonrasında müze olarak açıldı. Binanın eski dönemde Bölge Piskoposunun sarayı olduğu ve 974 yılına kadar şehir ofislerine ev sahipliği yaptığı biliniyor.
Kıbrıs’ın En Büyük Mağarası İncirli Mağarası
Çınarlı köyü yakınlarındaki tepelikte bulunan ve Kıbrıs’ın en büyük mağarası olan İncirli mağarası doğal alçı taşından oluşuyor. İçinde sarkıt ve dikitlerin bulunduğu mağara adını yakınındaki büyük incir ağacından alıyor.
Yaşayan En Eski Ağaç Cümbez Ağacı
Botanikçilerin yaptığı Araştırmaya göre Aziz Nicolas Katedralinin yapımına başlanan dönemde dikilen bugünkü Lala Mustafa Paşa Cami avlusunda bulunan Cümbez ağacı Kıbrıs’ın halen yaşayan en eski ağacı olma özelliğini koruyor.
80 Km’lik Bambaşka Bir Yaşam Alanı Karpaz
Kıbrıs Adasının en sonunda yer alan ve en sivri bölgesi olan Karpaz yarımadasındaki hayat Kuzey Kıbrıs yaşamının o telaşından oldukça farklı. Bir ucundan diğer ucuna 80 km mesafeye sahip olan Karpaz Yarımadası yeşil ve mavinin buluştuğu sakinliğini ve bakirliğini kaybetmeyen bir bölge. Çok az insanın yaşadığı altın sarısı kumsalları ile zengin Karpaz’da yaşam çok farklı, halen atların çektiği araçlarla toprağın sürüldüğü, çiftçiliğin bir neşe içinde yürütüldüğü Karpaz Yarımadasında ünlü Kıbrıs eşekleri özgürlüklerini ilan etmişçesine serbest bir halde gezerler.
Beşparmak Dağları Tüm İhtişamı İle Sizi Selamlıyor
Kuzey Kıbrıs sahillerine paralel uzanan ve 170 km uzunluktaki Beşparmak ya da bilinen ismi ile Girne Dağları ve bin metre yükseklikteki en yüksek tepe olarak tanınan Selvili Tepe tüm ihtişamı ile sizi selamlıyor. Tarihte dinozorlar çağı olarak bilinen Mezozoik çağdan kalan dağ kireçtaşı, mermer ve kalsiyumdan oluyor.
Zeytini Anmamak Ayıp Olur Değil Mi?
Akdeniz’den bahsederken zeytini anmamak ayıp olur değil mi? Zeytinin adeta anıtsal bir yapıya dönüştüğü Kuzey Kıbrıs’ta tarihi zeytin ağaçları, Ada’yı çevreleyen ulu dağlar ve Ada’yı kucaklayan mavi deniz, hayal edebiliyor musunuz?
Caretta Carettalar İle Chelonia Mydas Unutulmaz
Nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettalar ile yeşil deniz kaplumbağası chelonia mydas’a ev sahipliği yapan Kıbrıs’ta yer alan Alagadi plajı ile Karpaz Yarımadası her iki canlının yuvalama alanı.
Ada’ya Özgü Endemik Bitki Kıbrıs Lalesi
Zambakgiller familyasından olan ve Ada’ya özgü endemik bitki Kıbrıs Lalesi, koyu kırmızı rengi ile Mart ve Nisan aylarında Tepebaşı ve Avtepe köylerini süslüyor.
Kıbrıs’ın Özgür Eşekleri
MÖ 4000 yılında evcilleştirilen ve tarımda ya da değirmenlerde kullanılan eşekler, Afrika yaban eşeği soyundan geliyor ve koruma altındalar.
Ichthyaetus Audouinii Martısı Koruma Altında
Dünyada Akdeniz ile sahra altı Afrika’sında görülen Ichthyaetus Audouinii martısı 10 bin çift nüfusu ile Ada’da korunuyor. 1960’lı yılların sonunda binlere kadar düşen sayılarında az da olsa artış yaşanan büyük martı türü dünyada sadece Kuzey Kıbrıs’ta yaşıyor.