Kıbrıs Güzelyurt’ta Bulunan 7 Tarihi Yer - Cyprus Journey

Kıbrıs Güzelyurt’ta Bulunan 7 Tarihi Yer

Kıbrıs Güzelyurt bölgesinde gezip görülecek birçok tarihi alan ve yapı mevcuttur. Bunlardan en önemli yedi tanesini ise Soli Antik Kenti, Soli Bazilikası, Soli Tiyatrosu, Arkeoloji ve Doğa Tarihi Müzesi, Aziz Mamas Kilisesi, Tumba Tu Skuru ve Vuni Sarayı olarak sıralamak mümkündür.

Pzt, 30 May 2022

Kıbrıs Güzelyurt bölgesinde gezip görülecek birçok tarihi alan ve yapı mevcuttur. Bunlardan en önemli yedi tanesini ise Soli Antik Kenti, Soli Bazilikası, Soli Tiyatrosu,  Arkeoloji ve Doğa Tarihi Müzesi, Aziz Mamas Kilisesi, Tumba Tu Skuru ve Vuni Sarayı olarak sıralamak mümkündür.

  • Soli Antik Kenti (Soli Harabeleri)

Güzelyurt bölgesinde yer alan önemli tarihi yapılardan biri Soli Antik Kenti’dir. Soli bölgesi, ismini Solon’dan alır. M.Ö Aepea Kralı Phillkypros ülkesini daha iyi bir yere taşımak ister. Kralın hocası olan Atinalı filozof Solon ise bereketli bitki örtüsü ve verimli su kaynaklarıyla bilinen bir liman olan Soli bölgesini önerir. Kısa süre sonra Soli kenti kurularak, zenginlerin ürünlerinin pazarlandığı bir ticaret kenti haline gelmiştir. Daha sonra Soli kenti halkı, o dönemde Kıbrıs’ın hakimi olan Perslilere baş kaldırır ve yenilir. En parlak yıllarını Roma döneminde yaşayan Soli Antik Kenti, günümüzde ziyaretçilere açılan tarihin korunmaya değer mirasları arasında yer alır.

Soli Bazilikası

  • Soli Bazilikası

Soli bazilikasının 4.yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı düşünülür. Soli Bazilikası Kıbrıs’ta inşa edilmiş olan ilk kiliseler arasındadır. Yaklaşık 200 metre uzunluğunda olan bazilikanın geçmişte üç kapısının bulunmakta olduğu bilinir. Bu kapıları ise sütunlarla çevrili ve çeşmesi olan bir avlunun takip ettiği düşünülür. Günümüzde ise geçmişte kilisenin içinde bulunan dev sütunların alt kısımları hala mevcuttur.

  • Soli Tiyatrosu

Soli kentinde yer alan bir diğer tarihi miras da Soli Tiyatrosu’dur. Bu tiyatro İ.S 2. yüzyılın sonu ile 3. yüzyılın başından kalmadır. Yarım daire şeklinde oturma alanının bulunduğu bölüm, tepenin kayasına oyularak yapılmıştır. Bu oturma yerinin taşlarından sağlam kalan kısımlar, 19. yüzyılda Port Saint rıhtımının yapım aşamasında kullanılmıştır. Yaklaşık 4000 kişilik kapasitesi olan bu bölümün, günümüzde belirli bir kısmı restore edilmiştir. Günümüzde görülebilen kısım ise sahne binasının üzerine inşa edilen platformdur. Ayrıca burada üniversitelerin mezuniyet törenleri ve bahar şenlikleri yapılmaktadır.

Arkeoloji ve Doğa Tarihi Müzesi

  • Arkeoloji ve Doğa Tarihi Müzesi

Günümüzde Arkeoloji ve Doğa Tarih Müzesi olarak adlandırılan bu binanın, 1974 yılı öncesinde metropolit olarak kullanıldığı bilinir. Daha sonra bu yapı restore edilerek Güzelyurt Eski Eserler ve Müzeler Dairesine tahsis edilmiştir. 1979 yılında ise müze olarak, ziyaretçilere açılmıştır. Müzede Kıbrıs’ta görülen göçmen kuş çeşitleri, böcekler, yılanlar, balık türleri ve taş çeşitleri sergilenmektedir.

  • Aziz Mamas (St. Mamas) Kilisesi

Güzelyurt’ta bulunan bir diğer önemli eser olan Aziz Mamas Kilisesi, Bizans döneminde yapılan bir yapı olup, zaman içinde birçok değişiklik geçirerek son halini 18. yüzyılda almıştır. Bu kiliseye adını veren St. Mamas hakkındaki en yaygın inanış ise 12. yüzyılda Güzelyurt çevresinde yaşamış bir Hristiyan azizi olduğu yönündedir. St. Mamas’ın mezarı ise kilisenin yakınında yer almaktadır.

  • Tumba Tu Skuru (Tumba Tu Skouru)

Kalkanlı köyü civarlarında yer alan Tumba Tu Skuru M.Ö 1550-1700 yılları arasında Egeli tüccarlar tarafından kurulan bir yerleşim yeridir. Geçmişte, deniz kenarında kurulmuş olduğu düşünülen bölge, günümüzde denizin doldurulması ile birlikte denizden uzaklaşmıştır. 1970’li yıllarda bu bölgede yapılan kazı çalışmalarında pek çok sayıda bronz, kil, altın ve gümüş bulunmuştur. Ayrıca seramik işliği ve bir konutun bölümü de açığa çıkan buluntular arasındadır. Günümüzdeyse elde edilen bu buluntular, Güzelyurt Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçiler için sergilenmektedir.

Tickle 1 Tickle 2 Tickle 3

MÜŞTERİ YORUMLARI