Kuzey Kıbrıs 5 ilçeden oluşmaktadır. Bu ilçeler Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, İskele ve Güzelyurt şeklinde ayrılmaktadır.
Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs’ın başkentidir. Başkent olması sebebiyle Kıbrıs’ın en kalabalık şehridir. En önemli özelliği ise dünyada tek bölünmüş başkenttir. Lefkoşa’da gezilecek bir çok tarihi yer bulunmaktadır. Bunlar arasında Büyük Han, Selimiye Camii ve Venedik Sütunu gibi yerler vardır.
Büyük Han, ilk Osmanlı Valisi Muzaffer Paşa tarafından 1572 yılında inşa ettirilmiştir. Geçmiş yıllarda hapishane ve yoksullar için ise barınak şeklinde kullanıma sunulmuştur. Günümüzde ise içerisinde Kıbrıs’a özgü elişi, antika gibi ürünler satan dükkanları ve yine Kıbrıs’a özgü yemeklerin bulunduğu bir restorantı ve kahvesi ile turistlerin ve yerli halkın ilgi odağı olmaktadır.
Selimiye Camii’nin, 1208 tarihinde Latin Başpiskoposu Eustorge de Montaigu tarafından inşaasına başlanmıştır. Geçmiş yıllarda Lüzinyan krallarının taç giyme törenleri Selimiye Camii’nde gerçekleştiriliyordu. Osmanlı Devleti’nin 1571 yılında Kıbrıs’ı fethetmesi ile birlikte Kuzey Kıbrıs’ın en büyük camisine dönüştürülmüştür. 1954 yılında ise 2. Sultan Selim’in adı verilmiş ve Selimiye Camii şeklinde günümüze kadar gelmiştir.
Venedik Sütunu, 1550 yılında Venedikliler tarafından dikilmiştir. 6m uzunluğunda olan Venedik Sütunu’nun alt kısmında 6 tane İtalyan ailesinin arması bulunan sütunun Salamis’te bulunan bir mabetten geldiğine inanılmaktadır.
Birçok tarihi eseri ve turistik mekanları ile Lefkoşa turistlerin ilgi odağıdır.
Gazimağusa, limanları ve sakinliği ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Birçok tarihi mekana ise ev sahipliği yapmakta ve turistlerin yoğun ilgisi ile sürekli karşılaşmaktadır. Bunun yanı sıra benzersiz sahilleri de bir diğer ilgi odağıdır. Gezilecek yerler arasında Lala Mustafa Paşa Camii, Namık Kemal Zindanı ve Salamis Antik Kenti gibi halen geçmişin esitilerini barındıran yerler mevcuttur.
Lala Mustafa Paşa Camii, 1298 – 1312 seneleri arasında Lüzinyanlar tarafından yapılmıştır. İlk olarak 1328 yılında katedral şeklinde açılmış olsada 1571 senesinde Osmanlı Devleti tarafından camiye çevrilmiştir. Günümüzde ise halen cami olarak kullanılmakta ve eşsiz mimarisi ile yerli halkla turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri olma özelliğini korumaktadır.
Namık Kemal Zindanı, kaleiçinin dikkat çeken yerlerinden biridir. 1873 yılında Namık Kemal Kıbrıs’a sürgün yediğinde 38 ay boyunca bu zindanda kalmıştır. Günümüzde ise zindanda Namık Kemal ile ilgili belgelere yer verilmektedir.
Salamis Antik Kenti, M.Ö 11. Yüzyıla kadar dayanan buluntuları barındırmaktadır. 1952-1974 seneleri arasında yapılan kazılar ile Salamis Kenti kısmen açığa çıkmıştır. Yapı kalıntılarının Roma dönemine ait olduğu bilinmektedir. Salamis Antik Kenti içinde Salamis Gymnasium, Salamis Tiyatrosu, Ayia Epiphanios Bazilikas, Salamis Nekropolü, Cellarga Toplu Mezarları, Nikokreon Anıtı yer almaktadır. Günümüzde ise yoğun ilgi gören yerler arasında dikkat çekmektedir. Dönem dönem yapılan açık hava konserleri ise Salamis Antik Kenti’ni canlandırmaktadır.
Girne, limanı ve cıvıl cıvıl yaşantısı ile Kuzey Kıbrıs’ın en fazla rağbet gören bölgesidir. Eşsiz deniz ve dağ manzarası ile ziyaretçilerine görsel bir şölen yaşatmaktadır. Gezilecek tarihi yerler arasında Girne Kalesi, Girne Yat Limanı, Batık Gemi Müzesi, Mavi Köşk ve Bellapais Manastrı yer almaktadır.
Girne Kalesi, Bizanslılar tarafından Arap-İslam saldırılarına karşı şehri korumak adına 7. Yüzyılda yapılmış bir kaledir. Benzersiz mimarisi ile birçok medeniyete dönem dönem ev sahipliği yapmış olan kale Girne’nin en dikkat çeken yerlerindendir. Yine Girne Kale’si içerisinde yer alan Batık Gemi Müzesi de dikkatleri üzerine toplamaktadır. 1968-1969 senelerinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde meydana çıkmıştır. 1976 senesinde ise gemi sergileye açılmıştır. Batık Gemi’nin içerisinde bulunan 4 kişilik içki, kaşık ve tuzluk kalıntılardan gemide 4 kişi yaşadığı çıkarılmıştır. Her yıl birçok turist ve yerli halk tarafından ziyaret edilmektedir.
Girne Yat Limanı ise 1987 yılında bütünüyle yatların kullanımına açılmıştır. Yatların yanı sıra teknelere ve balıkçılara da rastlamak mümkündür. Girne Kalesine çok yakın bir mesafede olan Yat Limanı herkesin uğrak noktası olma özelliğini taşımaktadır.
Mavi Köşk, 1957 yılında İtalyan kökenli Rum Paulo Paolides tarafından inşaa ettirilmiştir. Sadece Pazartesi günleri açık olmayan Mavi Köşk, haftanın diğer günleri 09:00 – 17:00 arasında ziyaret edilebilmektedir.
Bellapais Manastrı, Beylerbeyinde yer alan tarihi manastırdır. 12. Yüzyılda yapımına Roma çağında başlanmış daha sonra ise orta çağda üzerine eklentiler yapılarak günümüze kadar gelmiştir. 1198 – 1205 seneleri arasında yapılan manastır gotik bir esinti sergilemektedir. Dönem dönem ise konser ve müzik festivalleri de manastırda yapılmaktadır.
İskele, Kıbrıs’ın en güzel sahil kasabasıdır. Doğayla ve denizle içiçe olan İskele bölgesi yoğun ilgi görmektedir. Turizm sektörünün kalbi İskele’de atmaktadır. Sürekli gelişmekte olan İskele bölgesi her geçen yıl çok daha fazla turiste ev sahipliği yapmaktadır. İskele bölgesinde gezilecek yerler arasında İskele Sahil Yolu, Kantara Kalesi ve İskele İkon Müzesi gibi yerler yer almaktadır.
İskele Sahil Yolu, İskele’nin en fazla ilgi gören yeridir. Neredeyse hergün yoğun bir ilgiye maruz kalmakta ve turistlerin olduğu kadar yerli halkında sürekli boş bırakmadığı bir yer olma özelliğini taşımaktadır. Gündüz saatlerinde yürüyüş yapan ve bisiklet süren kişilerden ilgi gören sahil yolu, yanında plaj olması sebibiyle deniz seven kişilerinde uğrak noktasıdır. Geceleri ise açılan standlarda canınızın çektiği atıştırmalığı bulabilir, çocuklu aileler ise orada bulunan parka çocuklarını bırakıp akşam yürüyüşlerini gerçekleştirebilmektedir.
Kantara Kalesi, Bizanslılar tarafından 10. Yüzyılda yapılmış olan kale, yaklaşık 600 m denizden yüksekliği ile döneminde gözetme kulesi amaçlı yapılmıştır. Günümüzde yoğun ilgi gören yerlerden biridir. Muhteşem manzarası, eşsiz mimarisi ve tertemiz havası ile turist ve yerli halkın yoğun ilgisiyle karşılaşmaktadır.
İskele İkon Müzesi, geçmiş yıllarda kilise olarak kullanılmaktaydı. İskelenin merkezinde yer almaktadır. Geçmiş yıllardan kalan resimler, kilise içerisinde muhafaza edilmektedir. 1991 yılında ise KKTC Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından İskele İkon Müzesi olarak kullanıma açılmıştır.
Güzelyurt, efsanelere göre güzellik tanrıçası Afrodit’e ev sahipliği yapmıştır. Ada genelinde narenciye imalatının büyük bir bölümü Güzelyurt’ta yapılmaktadır. Portakal denince akla direkt olarak Güzelyurt gelmektedir. Öyle ki her yıl portakal festivallerine ev sahipliği yapmaktadır. Güzelyurt bölgesinde gezilecek yerler arasında Vuni Sarayı, Tumba Tu Skuru ve Aziz Mamas Kilisesi yer almaktadır.
Vuni Sarayı, 5. Yüzyılda Yunanlıları gözetmek için kurulmuştur. Yaklaşık 70 sene boyunca hiçbir hasar görmeden dayanan saray, Soli’liler tarafından yakılmış ve daha sonrasında yenilenmemiştir. Günümüzde ise sadece sarayın kalıntıları görülmektedir.
Tumba Tu Skuru, MÖ 1550-1700 seneleri arasında Egeli tüccarlarca yapılmıştır. 1971-1974 seneleri arasında ise kazı çalışmaları gerçekleştirilerek eserler gün yüzüne çıkarılmıştır. Tüm eserleri Güzelyurt Arkeoloji Müzesinde görebilmektesiniz.
Aziz Mamas Kilisesi, Aziz Mamas anısına yapılmıştır. Aziz Mamas’ın ömrü boyunca birçok yerde yaşadığı ve bu yaşadığı yerler arasında Güzelyurt’unda bulunduğu söylenmektedir. Bir efsaneye göre ise Aziz Mamas’ın yaşadığı her yere anısına kilise yapıldığı söylenmektedir. Ölüm yıldönümü olan 2 Mayıs tarihinde ise Aziz Mamas Kilisesinde ayinler yapılmaktadır.