Kıbrıs Türk Kültürü - Cyprus Journey

Kıbrıs Türk Kültürü

Gerek Türkiye'nin, gerekse çevresindeki Akdeniz ülkelerinin güçlü etkisi ile oldukça zengin ve çeşitli Kıbrıs Türk kültürü hem İngiliz hem de Modern Batı kültürünün izlerini taşıyor.

Pr, 10 Eyl 2020

Farklı Kültürlerin İzleri Ve Türk Kültürü

Samimi ve yardım seven insanlar olan Kıbrıs Türkleri resmi dili Türkçe ancak, kendine özgü benzersiz bir lehçeye sahipler. Kıbrıs Türk kültürünü gözler önüne seren ve halen yaşamasını sağlayan çeşitli festivaller, müzeler ve sanat galerileri aday ülkesini ziyarete gelenlerin, Kıbrıs kültürü hakkında fikir sahibi olmalarına yardımcı oluyor. Gündelik yaşamı tasvir eden folklor aynı zamanda Kıbrısın birliğini ve kimliğini temsil ediyor. Danslar, erkek ve kadınlar tarafından birbirini tamamlayan şekilde sergilenirken, kadınlar daha çok geleneksel hareketleri ve becerileri sunuyor. Erkekler ise, daha sakin dans ediyor.

Akdeniz Kültürünü Yaşamak Paha Biçilmez

Farklı kültürler, Kıbrıs mutfağının çeşitlenmesinde de etkili olmuş. Kıbrıs'a özgü yerel ürünlerle hazırlanan eşsiz lezzetler, Kıbrıs restoranları ve meyhanelerinde konuklara ikram ediliyor. Tunç çağından bu yana Kıbrıs'ta üzümden şarap üretimi yapılmakta. Seçkin bağ evlerinden birkaçını ziyaret ettiğimizde, Kıbrıs'ın şarap kültürünü tanıyacak ve o eşsiz lezzeti tadabileceksiniz. El değmemiş bakir doğası ve yerel yaşamı ile ön plana çıkan Kuzey Kıbrıs, çevreci turizmin önemli bir noktası ve Batı dünyasının o hengamesinden uzaklaşmak isteyenler için harika bir adres. Kıbrıs'ta alışveriş, büyük alışveriş merkezleri yerine küçük market ve bakkallardan yapılır. Bu yerel Akdeniz kültürünü yaşamak için paha biçilmez bir tecrübe alanı.

Kıbrıs Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapmış

Yüzyıllardır süre gelen kültür mirası, bir medeniyetlere ev sahipliği yapmış tarihin izlerini taşıyan Kuzey Kıbrıs el sanatları ürünleri gelen konukların almadan gitmediği eserler 9 bin yıldan fazla tarihi geçmişe sahip Kuzey Kıbrıs bugün bu zenginliği ve kültürel mirası ile gurur duyuyor. Türklere özgü hamam kültürünün mirası olan Büyük hamam; sosyal toplantıların yapıldığı, vücudun ve ruhun temizlendiği ve yerel dinginliğin yaşandığı önemli bir mekan. Lefkoşa İbrahim Paşa mahallesinde bulunan ve Girne kalesinin girişinin hemen içinde yer alan Mevlevi tekkesi adanın en önemli tarihi ve dini yapılarından biri. Derviş Paşa Konağı ise Lefkoşa'da geleneksel Kuzey Kıbrıs mimari özelliğini koruyan Arabaahmet Mahallesi surlar içinde bulunuyor. İlk Türk gazetesi olan Zaman'ın editörü ve Kıbrıs'ın ileri gelen zenginlerinden Tüccarcıbaşızade Hacı Ahmet Derviş Efendiye ait konak.

Kıbrıs Türk Kültürü

Karakteristik El Sanatı Lefkara Nakışı

Kuzey Kıbrıs'ta pek çok el sanatı var. Yüzyıllar boyu süren kültürel mirasın tecrübe etmemizi sağlayan geleneksel el sanatları, bugün bile adaya gelen konukların almadan ayrılmadığı ürünler. Adanın en karakteristik el sanatı Lefkara nakışı, tarihi 15.yy'a kadar uzanan en eski el sanatıdır. Her Akdeniz ülkesinde olduğu gibi Kuzey Kıbrıs'ın da tarihini şekillendiren, Kıbrıs tarihi ile birlikte gelişen zeytin ağaçları hem doğal alanlarda hem de tarım alanlarında karşınıza çıkar. Çevreci turizm fikri, uzun yıllardır insan müdahalesi olmayan ve el değmemiş yerlere seyahat etmeyi teşvik etmek amacıyla ortaya atılmakta. Çevreyi koruyan ve yerel halkın refah seviyesini yükselten doğal alanlara Sorumlu seyahat olarak tanımlanan Eko turizm, daha fazla ziyaretçi çekmek amacıyla uygulanan ticari tesisler yerine ülkenin gelenek ve doğasına odaklanmakta.

Her Yerde Karşınıza Nazar Boncuğu Çıkar

Her Yerde Karşınıza Nazar Boncuğu Çıkar

Dünya'daki birçok ülkenin nesilden nesile aktarılan geleneksel dansları vardır. Bu Kuzey Kıbrıs için de geçerlidir. Yerli halk için çok önemli yere sahip olan folklor, kültürel misarın etkisi ile ve tüm medeniyetlerin çeşitliliği ile zenginleşmiş bir şekilde birlikteliği ve kimliği temsil ediyor. Kuzey Kıbrıs'ta gittiğiniz her yerde karşınıza nazar boncuğu denk gelir. Kıbrıs'ın her yerinde evlerde, arabalarda, dükkanlarda, restoranlarda, her yerde nazar boncukları asılıdır. Hatta duvarlarda, arklarda, aksesuarlarda, takılarda ve her yerde karşınıza nazar boncuğu denk gelir. Kıbrıs kültürünün ayrılmaz bir parçası halindeki gelenek ise Tunç çağından beri devam eden Kıbrıs şarabı üretimidir. İspanya'daki bodega ve Fransa'daki bistrolar, İtalya'daki ostelia gibi Kıbrıs'ın da meyhaneleri ünlüdür. Yeme ve eğlenme mekanlarında insanlar bir araya gelir, mezeler eşliğinde binlerce yıllık tarihe sahip gelenek haline gelen Türk rakısı içilir.

Küresel Bir Kültürel Akımın Parçası

Yavaş hareket olarak bilinen küresel bir kültürel akımın parçası Cittaslow (Sakin Şehir). İtalya'da kurulan Cittaslow'un amacı şehirlerin alan kullanımı, hayatın akışı ve trafikte genel hızı yavaşlatarak, şehirlerde yaşam kalitesini değiştirmek, sakin şehirde yaşamak, daha temiz bir çevreye sahip olmak, sağlıklı gıdalar ile beslenmek, geleneklerin değerlerine saygı göstermek ve diğer kültürlere açık olan zengin bir sosyal hayatta yer almak demektir.

Yüzyıllardır Hizmet Veren Bandabulya

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu amacın yaşanmasına vesile olan ender ülkelerden biri. Kıbrıs adasının temel çarşısı, yüzyıllardır hizmet veren Bandabulya, 1489-1570 yılları arasında Venediklerin yönetimde olduğu dönemde temel ticaret alanı olarak kullanılmış. Selimiye (St.Sophia) ve Bedesten (St.Nicolas Kilisesi) meydanları Lefkoşa'da tarihi özelliklerini korumaya devam ediyor. O dönemlerde Lefkoşa surlarından giriş yapan halk, ürünlerini ve kumaşlarını satmak için her hafta bu pazar alanına gelirmiş.

Tickle 1 Tickle 2 Tickle 3

MÜŞTERİ YORUMLARI